How to become a Sjeng

LIMA81

Zoals jullie weten houden we van reizen. Het ontdekken van een nieuw land, een nieuwe cultuur en vooral een nieuwe keuken. Want ieder land heeft zo zijn eigen gebruiken, producten en smaken en wij proberen die maar al te graag uit. Maar reizen kost geld, en geld groeit helaas niet aan bomen. Heel fijn dus dat je soms ook gewoon een buitenlandse keuken kunt ontdekken in eigen land. Onlangs proefden we de Peruaanse keuken in Maastricht, bij restaurant Lima81.

Maastricht is namelijk in het bezit van een Peruviaans- Japans restaurant gelegen in de wijk Scharn. Of ja, restaurant… momenteel kun je er alleen nog afhalen (of laten bezorgen). Eten afhalen en thuis opeten heeft iets supergezelligs, vinden wij. Zeker als het eten van restaurant kwaliteit is, maar dan thuis. Maar voor degene die toch de Peruaanse vibe willen ervaren zijn er 4 industriële barkrukken te vinden aan de kleurrijke bar, waar je kunt neerstrijken voor een heerlijke maaltijd. En dat geeft ook meteen weer hoe het in Peru zelf is: geen gelikte tafelsetting, sjieke stoelen of al te veel entourage,  maar streetfood waarbij het eten van hoog niveau is en zorgt voor het wow-effect.

Met de paplepel ingegoten
Hoe komt een Peruviaans-Japans restaurant terecht in Maastricht, we horen het je denken. Dat heeft alles te maken met de eigenaar van Lima81. Zijn moeder is namelijk Peruaanse en dus is Peruaans koken hem met de paplepel ingegoten. Samen met zijn vriendin reist hij regelmatig terug naar het land waar zijn roots liggen en houdt zo zijn liefde voor de Peruaanse keuken in stand.
Peruvian Nikkei food
De keuken is dus Peruviaans met Japanse invloeden. En dat heeft alles te maken met een stukje geschiedenis van Peru. In 1889 trokken zo’n 7000 Japanse werkkrachten richting Peru om daar in de mijnen te werken. Bij gebrek aan hun eigen Japanse ingrediënten behielpen ze zich met wat er in Peru te vinden was: aardappelen, mais, limoenen, pepers en verse zeevruchten. En die producten samen zorgden voor bijzondere smaakcombinaties, voor zowel de Japanners zelf als de Peruanen. De Nikkei keuken is een upcoming thing, door Ferran Adria (sterrenchef) is deze keuken zelfs uitgeroepen tot een van de beste keukens ter wereld. Steeds meer mensen ontdekken de bijzondere smaakcombinaties van deze keuken en dat smaakt naar meer
Van alles en nog wat
We krijgen vanavond de bestseller: het ‘Rondje Lima’, een vooraf opgesteld menu waarbij je een hoop kunt proeven in tapasvorm. Het perfecte menu om goed kennis te maken met de Peruviaanse keuken. Het menu bestaat uit een aantal koude gerechten, waaronder: causa de pollo, ceviche van corvina en salsa criolla. En een aantal warme gerechten: arroz chaufa, Choclo, anticuchos en ají de gallina. Oh, en als kers op de taart zit er ook een overheerlijk toetje bij: cheesecake met dulce de leche, een soort karamelpasta. Naast het rondje Lima staat er uiteraard nog meer lekkers op het menu. Ook voor de vega(n)lovers onder ons is er genoeg te vinden. Sinds deze week is zelfs het ‘Rondje Lima’ als vegan variant te bestellen!
Galli-wat?
Mocht je ooit al een reisje hebt gemaakt naar het mooie Peru, dan klinken bovenstaande gerechten je vast bekend in de oren. Zo niet, dan heb je waarschijnlijk geen idee. We raden je dan ook aan om het gewoon allemaal zelf te proeven en ervaren. Maar alvast kleine side note: ‘Gallina’ & ‘Pollo’ betekent kip, ‘Anticuchos’ staat voor Ossenhaas en ‘Arroz’ staat voor rijst. Zo heb je in ieder geval een beetje een idee van wat er op het menu staat. Wat ook handig is om te melden, is dat er veel gewerkt wordt met koriander. In zowel de ceviche als de salsa criolla is een aardige hoeveelheid koriander terug te vinden. Ben je dus geen fan? Sla deze gerechten over óf vraag of ze zonder koriander mogen.
Eten met pit
Dat je van een beetje spicy moet houden is één ding dat zeker is. De Peruviaanse keuken bevat namelijk genoeg pit. Ze koken in Peru met tig verschillende soorten peper en dus is er in ieder gerecht wel een peper te vinden. De bekendste peper uit deze keuken is de gele Ají Amarillo. Helemaal prima dus als je van spicy houdt, zoals wij. Anders raden we je aan om dat glaasje melk in de buurt te houden. Of, als je echt voor de Peru-ervaring wil gaan: een glas Chicha morada of Inca cola. Want in Peru blussen ze liever met een zoet drankje.
Toekomstplannen
Zoals we al zeiden is het momenteel alleen mogelijk om eten af te halen of te laten bezorgen. Maar de (toekomst)plannen zijn al lang en breed gesmeed. Want hoe leuk zou het zijn als we de Peruviaanse keuken kunnen proeven op locatie. Team Lima81 is dan ook hard op zoek naar een geschikte plek voor hun restaurant, waar ze ook die restaurantervaring aan hun klanten kunnen bieden. Wij zijn heel benieuwd hoe zo’n typisch Peruviaans restaurant er dan komt uit te zien. Vast met heel veel kleurtjes, want dat is wat wij meteen voor ons zien als we aan Peru denken. Maar geen druk hoor, de inrichting is geheel aan jullie, want ook zonder die kleurtjes schuiven we graag een keertje aan!

Benieuwd naar de Nikkei/Peruaanse keuken en wat er nog meer op het menu staat? Hier lees je meer. Lima81 is geopend van donderdag t/m maandag van 16.00-21.00 uur.