How to become a Sjeng

MEAT US AT ONGLET

In de rubriek ‘How to become a Sjeng’ doen we uitgebreid verslag van alles op het gebied van eten & drinken in Maastricht. Want eten en drinken is voor de Sjengen een belangrijk onderdeel van het leven. Dus ook voor de ‘Sjengen in wording’ onder ons. Aka the both of us. Deze keer stellen we je voor aan een nieuwkomer in hartje stad: Onglet. Maar voordat je verder leest, can you keep a secret?

Het is zaterdagmiddag. Een drukte van jewelste in de stad, vanwege de zomerse temperaturen en André Rieu, die vanavond opnieuw een concert zal geven op het Vrijthof. Als trotse inwoners van Maastricht vermijden we meestal deze drukke weekenden. Want langzaam lopende mensenmassa = minder gezellig als je graag het tempo erin houdt. Verder nog steeds verliefd op Maastricht, geen zorgen. We besloten voor een keer de mensenmassa te trotseren voor een veelbelovende lunch bij een van de nieuwste hotspots: Onglet.

De plek waar Slagerij Schürmann jarenlang zijn vlees verkocht. De plek waar vandaag de dag Onglet ligt. In eerste instantie lijkt het – net als vroeger – op een slagerswinkel. Dat is het ook. Maar zet je door de koelingsdeuren je weg voort, kom je oog in oog te staan met het best bewaarde geheim van Wyck: het restaurant van Onglet. Verstopt in de oude werkplaats van de slagerij. Eenmaal door de geheime deuren ben je onderdeel van het geheim, er is geen weg meer terug. We laten de drukte van de stad achter ons en stappen binnen in een ‘nieuwe’ wereld. Een wereld waarin alles draait om jou en je gezelschap, gecombineerd met de lekkerste gerechten die je samen kunt delen.

De herinrichting van de voormalig slagerij maakt ons meteen enthousiast. Een aantal originele elementen van de slagerij, waaronder de vloer, zijn terug te vinden in het vernieuwde interieur van Onglet. Het gestreken, witte linnen op ons tafeltje maakt indruk, net als de grote open keuken waar zo’n vijf chef-koks met hun liefde voor koken ieder gerecht naar een hoger niveau tillen. Waarbij vlees de rode draad is.

We werpen kort een blik op de menukaart die geen onderscheid maakt tussen lunch en diner en gevuld is met hoofdzakelijk vleeswaren. En besluiten zowel onszelf als onze smaakpapillen te laten verrassen door gastheer en tevens mede-eigenaar Levy Smit. We starten met een glas champagne, geserveerd met een amuse. Gevolgd door charcuterie uit de winkelvitrine: truffel salami en prosciutto di San Daniele. Daarna begint het echte werk, the real deal. De geroosterde biet komt samen met de tartaar van Onglet. Gevolgd door het favoriete gerecht van Levy: geplette langoustines. Nu ook onze favoriet!

Tussendoor lijkt het alsof tijd geen rol speelt. We zijn volledig afgesloten van de buitenwereld en worden ondergedompeld in de overheerlijke smaken van de verschillende gerechten. Er wordt gekletst en wijn gedronken, terwijl de chef-koks bezig zijn met de volgende ronde: ravioli van spinazie & ricotta. Hierna volgt de longhaas, in het Frans: Onglet. Het gerecht waar restaurant Onglet zijn naam aan heeft te danken.

We sluiten de lunch af met een dessert van gekarameliseerde pruim en een cappuccino, de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’. Via de zij-ingang worden we weer naar buiten geleid en komt er een einde aan dit bijzonder culinaire avontuur. Binnen een paar seconden zijn we weer terug in de bewoonde wereld waar het blijkbaar heeft geregend. Over één ding zijn we het meteen eens: Onglet is a secret we have to share!

Bekijk het menu hier.