How to become a Sjeng

Restaurant Normandy

In de rubriek ‘How to become a Sjeng’ doen we uitgebreid verslag van alles op het gebied van eten & drinken in Maastricht. Want eten en drinken is voor de Sjengen een belangrijk onderdeel van het leven. Dus ook voor de ‘Sjengen in wording’ onder ons. Aka the both of us. Deze keer stellen we je voor aan Normandy. Een modern en hip restaurant dat is neergestreken in de Stationsstraat.

Donderdagavond = date night

Donderdagavond lijkt een perfecte date night te zijn, want afgelopen donderdag hadden we wederom een date op de planning. En wel met Restaurant Normandy, een nieuw concept van Camiel Coenen. Als je het station van Maastricht uitloopt, loop je er praktisch tegenaan. Nou ja, als je een beetje naar links loopt dan. Het restaurant is gevestigd op de plek waar jarenlang het Brand Beerhoes zijn biertjes heeft geschonken.

De keuze is reuze

Van het oude stadscafé is echter niets meer te herkennen, het interieur is flink onderhanden genomen. Kan ook niet anders als je vader architect Jo Coenen is. De grote bar is de eyecatcher van de zaak, maar er zijn meerdere elementen waar ons oog op valt. Over ieder detail is nagedacht: zelfs de outfits van het personeel passen bij het interieur.

En als het aankomt op het kiezen van een zitplaats, is de keuze reuze. Zo kun je plaatsnemen aan de bar, aan een van de kleine tafeltjes vooraan in de zaak, aan de hoge tafels met krukken, aan de grote ronde tafel achterin de zaak óf buiten op het terras in de binnentuin (volg je het nog?). Het verborgen geheim van Normandy, want hier kom je pas achter zodra je door het restaurant naar achteren loopt. En lucky you, dat we dit geheim nu alvast met jou delen. Jij hoeft dus niet meer op ontdekkingstocht door Normandy. De zitplaatsen achter in de zaak bieden tevens een uitzicht op de grote open keuken waar alles vers voor je neus wordt bereid. Ieder zitplekje heeft wel iets unieks.

Na een kort moment van keuzestress (zoals je kunt voorstellen met zoveel ‘zitkeuzeplekken’), hakken we de knoop door en nemen we plaats aan een van de kleine tafeltjes vooraan in de zaak. Vanaf hier hebben we uitzicht op de bar – waar a la minute twee ‘Gin Tonic Fuse’ voor ons worden gemaakt – en op de drukke straat voor het station. Dat betekent mensen kijken met een mango flavoured Gin Tonic, heerlijk. Al kun je je voorstellen dat je aandacht al snel blijft hangen bij de smaaksensaties van deze Gin Tonic.

Sharing is caring

De typische Nederlanders onder ons, die nog steeds het liefste alleen van hun eigen bordje eten, zullen er langzaam toch aan moeten geloven. Want ook hier is het concept shared dining: meerdere gerechten bestellen om te delen. En het is geen straf om meerdere gerechten te mogen kiezen, want er is keuze in overvloed. Het shared dining concept is echter niet verplicht, je kunt er ook voor kiezen om gewoon ieder een eigen voor, hoofd- en nagerecht te bestellen.

De eerste Gin Tonic is inmiddels zo goed als weggetikt which means, tijd voor de eerste ronde eten: de kickstarters. Crispy prawns, Polpo en Iberico ham komen onze kant op. Het idee is om te beginnen met een aantal kickstarters om te delen. Hierna bepaal je of dit concept van shared dining je aanstaat, of dat je stiekem valt onder de échte Nederlanders en dus liever je eigen bordje met eten hebt. Wij houden van delen. Want delen betekent meer proeven en dus kiezen wij ervoor het shared dining concept voort te zetten. Tijd voor ronde twee. Ronde twee bestaat uit een Carpaccio van zalm, Veggie tartaar en Ravioli funghi. Stuk voor stuk smullen.

Inmiddels staat er een nieuwe cocktail voor onze neus, genaamd Old Fashioned. De derde ronde is voor ons het absolute hoogtepunt van deze avond. Op aanraden van Camiel wordt er een Tuna Steak geserveerd, het op één na beste stukje van de tonijn. Schrikgebakken en geserveerd met zeekraal en wasabi mayonaise. Ook een absolute aanrader wat ons betreft. De Tuna Steak komt samen met aardappels uit de oven, geblakerde prei en groene asperges. Vergezeld door een heerlijk glas rode wijn.

De avond is uiteraard niet compleet zonder toetje. We sluiten af met Normandy’s parfait: huisgemaakte bananenparfait met chocolade & warme mangosaus. Deze wordt geserveerd met een Espresso Martini, een gouden duo volgens Camiel. We hebben maar besloten er een traditie van te maken om rollend naar huis te gaan. Want ook deze keer moesten we er weer aan geloven. Toch jammer dat de weg naar huis vals plat is…