How to become a Sjeng

OP DE PROEF GESTELD DOOR DIMI

De eerste blog van het nieuwe jaar. Als jullie dit lezen hebben we inmiddels de eerste dikke week van 2021 erop zitten. Hoe staat het met de goede voornemens? Are there any? Misschien wil je wat meer vegetarisch eten en het vlees wat vaker achterwegen laten. Of juist proberen om meer lokaal te kopen en die AH bestelservice eens een keer te skippen. Óf wil je dit jaar (lees: in ieder geval in januari) eens wat vaker die fles wijn laten staan. Houden jullie ze nog een beetje vol of zijn ze inmiddels al doorgeschoven naar 2022? Wij zeggen: hang in there!

Doei extra pondjes
Ook voor ons is er een nieuw jaar aangebroken en als échte foodies is het lastig om al dat lekkere eten te minderen. Een high tea hier, een borrelplank daar, wijntje erbij en het feest is compleet. Maar ondanks dat, hebben we toch een paar goede voornemens op ons lijstje weten te zetten. Namelijk: minder vlees eten en gezonder leven. Want ja, sporten schiet er nog weleens bij in, die zak chips trekken we ook maar al te graag open bij het bingewatchen van een serie en met de zeeën van tijd die deze lockdown met zich meebrengt, wordt er nogal wat afgebakken door onze ‘bakbitch’ a.k.a. Breg. Het liefst met suiker, roomboter én chocolade. Allemaal heel gezellig, maar niet echt bevorderlijk voor een gezonde leefstijl. Gelukkig is er sinds kort kookboek Proef.

Met Dimi is the answer
Even dat je het weet… “Goed en gezond eten is vernieuwend, sexy en uitdagend en haar geitenwollensokken imago voorbijgestreefd”, aldus Dimitra van Doremalen van restaurant Bijzonder en Met Dimi. Eind 2020 bracht ze haar eerste kookboek ‘Proef’ uit. Een bijzondere kijk op smaakvol en gezond koken, met Dimi dus. In het boek vind je een verzameling van recepten van restaurant Bijzonder, die ze in de afgelopen 5 jaar heeft bedacht en geserveerd. Naast haar restaurant heeft ze ‘Met Dimi’ opgestart. Samen ‘Met Dimi’ kun je werken aan het vergroten van je levensgeluk, waarbij het stukje gezonde voeding onmisbaar is. “Want voed jij je goed, dan voel je je goed”, zegt Dimi.

Lijnzaad wat?
Eerlijk is eerlijk, we zijn niet zo’n fan van het woordje ‘gezond’. Ingrediënten als lijnzaadolie, boekweitmeel en chiazaad staan niet in onze keukenkastjes. Gewoon omdat we, zoals zovelen, lekker blijven hangen in het oude vertrouwde. Maar Dimi stelt ons dit jaar op de proef, want zij is ervan overtuigd dat we met de recepten uit haar boek gezond, vegetarisch en vooral smaakvol kunnen eten. De komende weken zorgt haar boek voor houvast om onze goede voornemens te laten slagen. Want vegetarisch eten is lekker, daar zijn we al achter, alleen is het vaak lastig om lekkere recepten te vinden. In het boek ‘Proef!’ staan er in ieder geval genoeg en dat gaat ons (hopelijk) helpen.

De eerste ronde
We trappen af met het recept ‘Linzen Dahl met Papadum’. Hierin zit onder andere zoete aardappel, wortel, ui, tomaat, spinazie, gember en rode linzen. Een vegan hoofdgerecht, lekker snel en simpel én het allerbelangrijkste: echte healthy shit. We hebben de papadum vervangen door mini pita’s, besprenkeld met olijfolie, ras el hanout en zeezout. Als finishing touch hebben we nog wat ongezouten cashewnoten toegevoegd aan de Linzen Dahl. Over één ding zijn we het eens: deze dahl gaan we nog vaker maken. Want hij zit bomvol verschillende smaken, is een beetje spicy en vlees… dat mis je dus echt niet in dit gerecht. Dat belooft alvast veel goeds voor de upcoming recepten die nog op ons staan te wachten. Een tipje van de sluier… De Marokkaanse Harira staat op het menu voor komende week.

Zelf aan de slag met gezond koken? Bestel hier het kookboek ‘Proef!’