Dit is not your average ‘How to become a Sjeng – blog’. Normaal gesproken schuiven we voor deze rubriek namelijk gewoon ergens aan en hoeven we alleen maar weg te werken wat ons wordt voorgezet. Deze keer moesten we echter zelf de handjes uit de mouwen steken. We kregen namelijk een exclusief kijkje achter de schermen, maakte kennis met de patissier van Eclair Affair én maakten onze eigen eclairs (lees: typisch Franse gebakjes). Er kwam dus ook een beetje ‘bakken met je bitch’ aan te pas. Ready voor een: How to become a Sjeng meets Bakken met je bitch – blog?

How to become a Sjeng

Meets Bakken met je Bitch – Eclair Affair

Vroege vogel
Iedere dag om 04.00 uur ’s nachts opstaan om de lekkerste (en vooral) mooiste eclairs te maken. Je moet er wat voor overhebben om jezelf patissier van Eclair Affair te mogen noemen. Wij mochten voor een dagje patissier spelen en onze eigen eclairs maken. En dat was (zoals altijd) weer één groot feest. Om 04.00 uur opstaan leek ons echter een iets minder groot feest en we horen jullie denken: dat hebben ze nóóit gedaan.
Well, you’re right. We hebben ons beziggehouden met het vullen en decoreren van de eclairs. Voor het deeg  en het bakken van de eclairs had Tanya, de patissier en mede-eigenaresse, al gezorgd. Lucky us!
Tussen kunst en kitsch
Allereerst even een dikke shoutout naar Tanya. Want we kunnen niet anders zeggen dan dat ze kunstwerkjes creëert. En dat zonder enige moeite. Oh ja, en ze staat natuurlijk iedere dag om 04.00 uur op om voor verse eclairs te zorgen, dat is wat ons betreft ook een dikke
shoutout waard. Ze begint met het maken van het deeg en het spuiten en afbakken van de eclairs. Hier gaat in totaal zo’n 2 uur in zitten. Hierna worden alle eclairs gevuld door Alex, de man van Tanya en mede-eigenaar. Daarna worden alle eclairs gedecoreerd. En ‘alle eclairs’ dat zijn er nogal wat. De keuze aan smaken is reuze en als je een kijkje in de etalage neemt, kun je het alleen maar met ons eens zijn: stuk voor stuk kunstwerkjes.
All day long
Je zou denken dat als je om 04.00 uur begint met bakken, je ook lekker op tijd weer klaar bent. Maar, niets is minder waar. De rest van de dag is Tanya bezig met het voorbereiden van alles voor de volgende dag. De vullingen worden gemaakt en de decoraties worden voorbereid. Ondertussen gaan de eclairs als warme broodjes over de toonbank, onder begeleiding van de altijd vrolijke Alex. Alsof ze het nog niet druk genoeg hebben zijn ze ook nog hard bezig met het continu bedenken van nieuwe smaken. Ze hebben ons al een kleine tip van de sluier gegeven over hun plannen voor Kerst. Geloof ons, hier ga je blij van worden!

Bakkers klaar? Vullen maar!
We mogen beiden twee eclairs vullen en decoreren: een met frambozen, framboosgrenache en gedroogde frambozen en een met caramel, chocolade en pinda’s. Tanya doet alles één keer voor en laat het er zó simpel uitzien dat wij dachten: ‘ah joh, peanuts!’. Nou, viel dat even vies tegen. Logisch dat er bij het maken van deze kunstwerkjes enigszins precisiewerk komt kijken. En die skills hebben wij natuurlijk niet in ons bezit. Maar hey, we kunnen niet allemaal geboren kunstenaars zijn.

Ode aan de chefs
Ondanks dat wij onze zelfgemaakte eclairs een klein beetje mormels vonden, kregen we wel complimenten van ‘de chef’ herself. Volgens haar hebben we wel enigszins baktalent. Of beter gezegd: decoreertalent. Nou, die steken we mooi in onze zak. Oh, en ze smaakten héérlijk, maar dat is natuurlijk vooral aan Tanya en Alex te danken. Daar zijn ze speciaal om 4 uur voor opgestaan, toen de rest van Maastricht zich nog lekker een keertje omdraaide in bed. Ode aan hen!

Eclair Affair, Kesselskade 55