Foodies on Tour

Colombia (1/3)

In de rubriek foodies on tour nemen we je mee op onze citytrips en wereldreisjes. We vertellen je op welke plekken je het beste kunt gaan eten én waar het gezellig zitten is. Dus heb je een citytrip op de planning? Check deze rubriek even om te kijken of jouw bestemming er tussen staat! Deze keer nemen we je mee op wereldreis naar Colombia. Het paradijs in Zuid-Amerika. Stoelriemen vast? Let’s go!

Colombia. Het land van de kleine dorpjes, bruisende steden, parelwitte stranden, koffieplantages en een prachtige jungle. Het land waar wij afgelopen oktober, 4 weken lang hebben rondgereisd met onze backpack. We leerden het land een beetje beter kennen, maakten kennis met de geweldige Colombiaanse mensen en de cultuur en geschiedenis.

Maar… op het gebied van eten leerden we Colombia misschien wel het beste kennen. We dronken iedere dag cappuccino’s van versgemalen Colombiaanse koffiebonen (goals) en verse passievrucht- en mangosapjes (nog meer goals). Kortom: Colombia was fantastisch. Tijd om al deze heerlijke koffietentjes en lunchplekjes met jullie te delen. In deze eerste blog delen we tips voor Bogotá, Villa de Leyva en San Gil. Voor tips in Cartagena & San Andrés moet je hier zijn. Vamos!

Bogotá – Bogotaanse Ajiaco

Onze eerste stop. De hoofdstad van Colombia. Op aanraden van  (thanks to you, Daina) moesten we ‘ajiaco’ proeven. Je spreekt het uit als ‘ag- ie-ako’. Een Bogotaanse soep die er niet per se lekker uitziet, maar je toch echt wilt proeven. Het is een goedgevulde (zacht uitgedrukt) soep met kip, aardappel, mais en kappertjes die wordt geserveerd met avocado en rijst. Geen zorgen dus dat je nog honger hebt na deze soep. Een soep delen wordt dan ook geadviseerd. Wij proefden deze soep bij het restaurantje met het bordje ‘El mejor ajiaco del mundo’, oftewel: de beste ajiaco van de wereld. Een klein restaurantje met donkerhouten banken, misschien niet het gezelligste plekje maar zeker the place to be voor een goede ajiaco.

Antigua SantaFe – El mejor ajiaco del mundo, Calle 11 #6-20, Bogotá

Bogotá – Waffles de la casa

Ben je in Bogotá, dan moet je een keer gegeten hebben bij Dos Gatos Y Simone. Een eettentje dat je moet kennen, anders zou je er zo aan voorbijlopen. Van buitenaf zie je namelijk niet dat het hier gaat om een heel gezellig restaurantje gaat. We hoorden toevallig tijdens onze graffititour over dit unieke eetplekje. Van de buitenkant is het gebouw namelijk helemaal volgeklad met allerlei katten, gemaakt van graffiti. Hoewel je bij ons met katten sowieso al snel favoriet bent, bleek het hier dus ook nog om een gezellig eetplekje te gaan. Je raadt het al, wij waren verkocht. Dus besloten we te ontbijten bij Dos Gatos Y Simone. Aanrader. Niet alleen de ontbijtjes, ook de koffie en de sapjes zijn een aanrader. Mocht je zelf geen keuze kunnen maken: ga dan voor de wafels met rood fruit en slagroom (‘Los waffles de la casa– universidades’ op de kaart). Hier krijg je sowieso geen spijt van.

Dos Gatos Y Simone, Carrera 2A #16A – 04, Bogotá

Villa de Leyva – Colombiaans ontbijten

Villa de Leyva. Een dorpje net buiten Bogotá waar, in tegenstelling tot in de miljoenenstad, het leven lijkt te hebben stilgestaan. Zo’n dorpje waar je op ieder bankje oude opaatjes (met cowboyhoed) tegenkomt, waar het hele dorp op zaterdag naar de markt gaat voor groente en fruit (aanrader!) en het dorpje waar we kennismaakten met een typisch Colombiaans ontbijt. In een achtertuintje tussen de locals. Met de zon op onze bakkes. Ondertussen werd een omelet met groente (huevo con verduras), warme chocolademelk (chocolate caliente), arepa (een broodje gebakken van een gekookt maïsmeel-deeg, waar de Colombianen dol op zijn) en een glas verse jus geserveerd door een typisch Colombiaans vrouwtje. Hier werden we overladen met een gevoel van puur geluk. En dan hoefden we met ons twee ook nog maar 5 euro af te rekenen…

Donde Tiva, Carrera 9 #9a-88, Villa de Leyva

Villa de Leyva – Sandwiches & Sapjes

Een ander leuk plekje om je dag te starten is El Café Jardin. Ook hier kun je plaatsnemen in de achtertuin waar – als je geluk hebt – heerlijk het zonnetje schijnt. Het is zo’n plekje waar de locals op zondagmorgen met hun familie aanschuiven voor koffie en sandwiches. Van wafels tot gebakjes en van sandwiches tot crêpes. De keuze is reuze. En die keuze is meer dan lekker.

El Café Jardin, Carrera 10 #11-2, Villa de Leyva

San Gil – Hamburgers

Na Villa de Leyva reisden we door naar San Gil. De plek voor de nodige portie avontuur tijdens je reis. Van abseilen tot paragliden: San Gil is where it all happens. Tijdens een van deze activiteiten leerden we een groepje Amerikanen kennen. We besloten samen een hapje te eten bij Gringo Mike’s. Een buitenlander (blauwe ogen, blond haar, lichte huid) wordt in Colombia ‘gringo’ genoemd. Het restaurant is dan ook van een Amerikaanse eigenaar. Je krijgt er burgers in alle soorten en maten, maar dat is niet alles. Ook nachos, quesadillas en big ass cocktails zijn op de kaart te vinden. Daarbij is het dé plek om andere reizigers te ontmoeten. Heel groot is San Gil namelijk niet, dus zowat iedere backpacker schuift wel een keer aan bij Gringo Mike’s.

Gringo Mike’s, Calle. 12 #8-35, San Gil

San Gil – Tejo spelen

Oké geen eettip, maar wel een absolute must do. En er komt bier bij kijken, dus vinden wij dat we ‘m mogen delen in deze foodblog. Ben je in San Gil speel dan met een groepje ‘tejo’. Een typisch Colombiaans spel met buskruit, klei én bier. Met een soort steen probeer je de papieren envelopjes te raken die in de klei liggen. Als je raakt ontploft ‘ie en krijgt jouw team punten. Klinkt simpel, maar de uitvoering is een stuk lastiger. En omdat je dit spel met een fles bier in je andere handen speelt, bevordert dat niet bepaalt je richtingsgevoel. Tejo spelen kun je in San Gil het beste bij ‘Comite Municipal de Tejo’. Reserveer wel even van tevoren een plekje. Cheers!

Comite Municipal de Tejo, Calle 24 #17a-348, San Gil

Extra tip:

Er is een tip die we nog even met jullie móéten delen: drink your juice kids. Echt, ga ervoor. Want fruitsapjes maken dat kunnen ze wel in Colombia. Je krijgt ze overal, ze zijn altijd bereid met vers fruit en op de ene plek nog lekkerder dan op de andere. En nog leuker, je betaalt voor een fruitsapje zo’n 1 euro. GO GET IT!