Foodies on Tour

9 X Eten & drinken in Andalusië

In de rubriek foodies on tour nemen we je mee op onze citytrips en wereldreisjes. We vertellen je op welke plekken je het beste kunt gaan eten én waar het gezellig zitten is. Dus heb je een citytrip op de planning? Check deze rubriek even om te kijken of jouw bestemming er tussen staat! Deze keer nemen we je mee op rondreis door het zuiden van Spanje: Andalusië. We starten in Sevilla en komen onderweg langs Sanlucar de Barrameda (Cadiz), Monda, Nerja, Frigiliana en de eindbestemming: Granada. Let’s go!

De afgelopen 3 weken bracht ik (Janneke) dus in Spanje door en reisde ik vrolijk rond door Andalusië. En ik zal je vertellen met dat druilerige weer in Nederland, kon ik wel wat zon gebruiken. Want hoe fijn is het om iedere dag op te staan en er zeker van te zijn dat jawel, ook vandaag de zon gewoon weer schijnt. En morgen en overmorgen. Zon dus, check. Maar wat is Spanje zonder lekker eten? Juist! Ik kon het niet laten om tijdens mijn reis een lijstje met favorieten in mijn telefoon te maken. Dat resulteerde in een aantal gezellig food- & drinkspots. In deze blog deel ik ze graag met je.

Sevilla
Het beginpunt van onze rondreis door het zuiden van Spanje. Het is heet in Sevilla dus spenderen we er niet langer dan één nacht. We slapen in Hotel Monteolivos in de buurt van Station Santa Justa. Prima hotel met een fijn zwembad, wat absoluut een aanrader is in Sevilla, want verkoeling is nodig.

Chiva Tapas (Sevilla)
Op aanraden van de receptioniste van het hotel schuiven we om de hoek van het hotel aan bij dit tapas restaurant. Goed om te weten in het zuiden van Spanje gaan de meeste restaurants en bars tussen 15.30/16.00 – 19.00 uur dicht. We moesten dus rennen, maar gelukkig zit het met die gastvrijheid in Spanje wel goed en mochten we – ondanks dat ze over 10 minuten gingen sluiten – gewoon nog aanschuiven. We bestellen Ensalada de Langostinos, Solomillo de Cerdo al whisky’ en Patatas Chivas. Misschien is het omdat we een eerste keer in het zuiden aanschuiven voor tapas, of misschien is het gewoon écht heel erg lekker en ben ik fan van dit plekje.

@chivatapas, tapa va. €3, Av. Del Greco, 12 41007 Sevilla

Bodega Dos de Mayo (Sevilla)
In de avond is het opnieuw tijd voor tapas. Vergezeld door een glas Mantequilla – een typische wijn die veel gedronken wordt in Andalusie. Geproefd moet je ‘m dus zeker hebben. Of je fan bent is een tweede, want het is nogal sterk en heeft een behoorlijke alcohol smaak (ik ben geen liefhebber). Maar been there, done that. Deze bodega is de perfecte plek om dit Spaanse goedje te proeven. Maar er valt (gelukkig) nog veel meer te proeven.

Op aanraden van de ober bestellen we Ensaladilla Pulpo, Carrillada de Cerdo en Bacalao Viuda. Opnieuw om je vingers bij af te likken. Naast dat wat ze hier serveren heel goed smaakt, is het hier heel fijn zitten op het pleintje. Het is er gezellig druk, mensen genieten hier écht van het leven en af en toe komt iemand muziek spelen. Ook binnen is het leuk zitten aan de bar. Bestel bijvoorbeeld eerst een drankje aan de bar, om daarna buiten aan een van de tafeltjes aan te schuiven voor de nodige tapas.

@bodegadosdemayo, Pl. de la Gavidia, 6, 41002 Sevilla, Spanje

Cadiz
Van Sevilla reizen we door naar Sanlucar de Barrameda (Cadiz). Een dorp waar ik niet meteen heel veel van had verwacht, maar niets is minder waar. Want wat is het hier mooi. We ontdekken deze plek met twee locals Eduardo & Ariadna. En wat is beter dan een plek ontdekken met locals? De foodtips hier zijn dan ook niet aan te slepen, misschien niet allemaal even fancy, maar beloof me dat als je in Sanlucar bent, hier gewoon aanschuift. Tussen de locals en TL verlichting.

Mirador Doñana (Sanlucar de Barrameda)
Net zo’n fan van een mooie zonsondergang als ik? Ga naar Mirador Doñana. Vanaf het terras van dit restaurant kijk je zo uit op het strand van Sanlucar de Barrameda. Het is er dan ook dé plek om verse vis te eten. Of in ieder geval voor een gerecht met vis te gaan. Het zijn hier niet de Spaanse prijzen die je gewend bent, maar met dit uitzicht en kwaliteit eten, betaal je graag een beetje meer. We bestellen als voorgerecht de Quesadillas de Corvina. Als hoofdgerecht gaan we voor een Fideua. Een typisch Spaans gerecht dat mij erg doet denken aan Paella, maar dan in pastavorm. Ondertussen bekijken we de mooie zonsondergang en wat een plaatje!

@restaurante_mirador_donana, Av. Bajo de Guía, 11540 Sanlúcar de Barrameda, Cádiz

Bar Casa Perico (Sanlúcar de Barrameda)
Het ziet er misschien niet heel gezellig uit van de buitenkant en het licht is ook allesbehalve wat we in Nederland gewend zijn (lees: TL verlichting). Maar alle locals weten zich op een mooie zomeravond, hier bij deze bar te verzamelen. Na hier te hebben gegeten begrijp ik waarom. De grote vitrine met verse vis spreekt voor zich. Hier proef je puur zee (in lekkere zin). Het leuke is dat ze geen menukaart hebben, maar je vanaf een groot whiteboard kunt lezen wat de vangst van de dag is en welke tapas ze hebben. Tip: bestel alles in ‘tapa’ formaat, zodat je heel veel kunt proeven. Er zijn namelijk 3 verschillende portiegroottes. Mijn absolute favoriet en dus een must order als je daar bent: Tortillitas de Camarones. Spot jij een klein garnaaltje?

@barcasaperico, C. Dr. Salvador Gallardo, 27, 11540 Sanlúcar de Barrameda, Cádiz

Saam Club de Mar (Chipiona)
Het is zo’n plek waar alleen locals komen, tenzij je dus vanaf het bestaan van deze beachclub afweet. Zoals jij nu na deze blog. De weg naar deze hotspot is enorm afgelegen, met de auto gaan is daarom nogal een must. Vanaf het moment dat je bij deze beachclub aankomt, voel je aan alles dat dit de plek is voor een dagje niks doen. Het enige dat moet is genieten van de zon. De muziek, het uitzicht, de grote schommels, fancy ligbedjes en de cocktails: Saam Club de Mar has it all. Vanaf de trapjes loop je zo omlaag het strand op. Een duik nemen kan dus gewoon! Aan alles is gedacht. Leuk weetje: vanaf deze beachclub kijk je uit op de stad Chipiona, een leuk vissersplaatsje.

@saamclubdemar, Cocktail €7, Pago Valdeconejos, 19, 11550, Chipiona, Cádiz

Monda
Vanaf Sanlucar de Barrameda huren we een auto om onze rondreis voort te zetten. We rijden door naar Monda, een bergdorpje in de buurt van Marbella, waar we overnachten in een kasteel.

Castillo da Monda (Monda)
Omdat we even de rust op willen zoeken en op een bijzondere plek willen slapen, besluiten we te overnachten bij Castillo da Monda. Een kasteel bovenop een berg in het dorpje Monda. Het uitzicht is adembenemend, er hangt een en al rust en het interieur voldoet aan al je verwachtingen van een kasteel. Ook het restaurant is fantastisch. Vanaf hier kijk je uit op de bergen en is het heerlijk zitten. We bestellen de Ricotta Trufado en als hoofdgerecht de Arroz Negro met baby calamaris, sriracha en saffraan mayonaise. Als nagerecht gaan we voor de Bizocho de Chocolate – het water loopt me nu nog in de mond. De dag erna sluiten we ons verblijf af met een heerlijke lunch in de bar van dit hotel. Een pizza met Jamon Serrano en risotto met groene asperges. Opnieuw om je vingers bij af te likken. Dit kasteel is een ervaring op zich, ik kan hier nog heel veel schrijven, maar soms moet je dingen gewoon ervaren. Net zoals dit plekje! Leuk weetje: het kasteel wordt gerund door twee Nederlandse eigenaren.

@castillodamonda, Calle de la Villeta 6, 29110 Monda, Màlaga

Nerja & Frigliana
Na ons rustige verblijf in de bergen, zoeken we de drukte op in Nerja. Overdag gaan we naar het strand en in de avond duiken we het gezellige centrum in om te genieten van verschillende tapas. Die meestal gratis is, bij het bestellen van een drankje. Iets dat veel voorkomt in het zuiden van Spanje.

El Redondo (Nerja)
Het is een van die plekjes waar je een gratis tapa krijgt als je een drankje bestelt. Heb je dorst? Mooi zo, dan heb je ook meteen avond gegeten. Bij El Redondo is het gezellig zitten in het knusse straatje. Het is misschien even wachten op een tafeltje buiten, maar dan heb je wel een heerlijke zitplek waar je de komende uren niet meer weg wilt. Maar ook binnen zijn voldoende tafeltjes waar je kunt aanschuiven om je dorst (en honger) te stillen. Bij deze bar kun je zelf je tapa uitzoeken, maar wist je dat je vaak ook gewoon een tapa krijgt? Zo krijg je de kans tapas te proeven die je normaal misschien niet zo snel zou bestellen.

@elredondobarnerja, glas wijn €2.50, C. de la Gloria, 10, 29780 Nerja, Málaga

El Adarve (Frigiliana)
The view, het eten, het personeel: El Adarve has it all. Hoewel je bij de meeste restaurants in Frigiliana (althans in de zomermaanden) ruim vooraf moet reserveren, heb je hier geen reservering nodig. Want hier schuif je (met een beetje geluk) gewoon aan. Kom tussen 20.00/20.30 uur zodat je verzekerd bent van een plekje. De zonsondergang is vanaf dit terras helemaal top. Als voorgerecht gaan we voor de Mejillones al Pil Pil (mosselen) en Berenjenas con Miel (aubergine), een specialiteit van Frigiliana dus zeker het proberen waard. We delen het hoofdgerecht, want heel veel honger hebben we inmiddels niet meer na al dat ‘gevreets’. We gaan voor de zalm met mangosaus. Gemaakt van mango’s uit Frigiliana. En wauw, als je van zalm en mango’s houdt: pak dit. De perfecte combi. Drankje erbij, zonsondergang kijken en ondertussen genieten van de heerlijke keuken hier. Niks meer aan doen!

C. Alta, 3, 29788 Frigiliana, Málaga

Granada
Op zo’n uurtje rijden van Nerja ligt Granada. Onze eindbestemming van deze roadtrip. Het is dé stad van de Moorse invloeden en typisch Andalusische sfeer. En wie kent ‘m niet: de Alhambra. We blijven drie nachten slapen in deze stad, overnachten doen we in Riad Alhambra (dikke vette aanrader). Dankzij de extreem hoge temperaturen – hier is de vloer letterlijk lava – komen we eigenlijk alleen in de avond buiten. Of voor lunch, daarvoor trotseren we de lava graag.

Bodega de Antonio (Granada)
Another day, another lunch. We schuiven aan bij Bodega de Antonio voor een ‘menu del dia’. Letterlijk het menu van de dag. Iets dat je veel in Spanje tegenkomt en vaak heel goedkoop is. Zo’n dagmenu bestaat meestal uit een voor-, hoofd- en nagerecht en een drankje. Per gang heb je de keuze uit een drietal gerechten. Vooraf kunnen we kiezen uit: Gazpacho, Paella of Ensalada de Langostinos. Als hoofdgerecht hebben we de keuze uit: Entrecote, Pollo of Atun a la plancha. De toetjes heb ik niet meer onthouden, want zodra ik Tarta de Queso (cheesecake) hoorde, was ik verkocht. Alle toetjes worden hier zelfgemaakt! Tip: eet dus niet te veel en houd ruimte over voor een toetje, want die mag je niet missen. Het restaurant is een traditioneel plekje middenin Granada stad. De porties zijn enorm en allemaal even lekker. Que aproveche!

@labodegadeantonio1, dagmenu €9, C. Jardines, 4, 18002 Granada