Appeltje Eitje

Springrolls recept met zalm, roomkaas & bieslook

Het stond al een tijdje op onze to-do list om zelf springrolls te maken. Maar op de een of andere manier lijkt het altijd zo’n klus om die dingen te vouwen, dat we het telkens weer uitstellen. Niets blijkt minder waar. Eerlijk is eerlijk het is eigenlijk best easy. Met een beetje oefenen kom je heel snel, heel ver. Ook zonder gekke ‘vouwskills’. En dit recept maakt alles al helemaal appeltje-eitje, want hierbij vertellen we je ook meteen waar je de boodschappen moet doen, wat je moet halen én wat je daar vervolgens mee moet doen. Succes gegarandeerd.

Amazing in alle opzichten
Alle ingrediënten om dit recept voor springrolls te bereiden, vind je in de Aziatische supermarkt: Amazing Oriental. Deze vind je op de benedenverdieping van Mosae Forum in hartje Maastricht. En boodschappen doen in deze supermarkt is een uitje op zich. Hier gaat een (Aziatische) wereld voor je open. Bij Amazing Oriental vind je meer dan 7000 Aziatische artikelen inclusief gezellige verpakkingen met Chinese tekens en alle kleuren van de regenboog. Word je spontaan vrolijk van. Het voelt voor even alsof je je in het verre Oosten bevindt. Wat sowieso altijd welkom is, want wie wilt dat gevoel niet. Met onderstaand boodschappenlijstje kun je terecht bij winkelcentrum Mosae Forum. Het meeste haal je bij Amazing Oriental, maar wat daar niet verkrijgbaar is, kun je meteen nog even inslaan bij de naastgelegen Jumbo of Mosae Gusto ertegenover. Handig!

Ingrediënten springrolls (ongv. 6 stuks):

  • 6 Rijstvellen
  • 500 gram verse zalm
  • Verse bieslook of lente ui
  • Roomkaas
  • Optioneel: avocado
  • Spuitzak
  • Tempurameel

Variatietip: je kunt ervoor kiezen om voor de tweede laag zalm, gerookte zalm te gebruiken.

Het recept:
Snij of knip de bieslook/lente-ui klein. Snij de zalm in reepjes of dunne plakken. Doe de roomkaas in de spuitzak en knip het uiteinde eraf. Open de avocado, verwijder de pit en snij de avocado in plakjes. Alles is nu gesneden en voorbereid: let’s roll!

Rollen maar!
Neem een rijstvel en leg deze op een bord. Bedek iets minder dan de helft van het vel met zalm en zorg dat je zo’n 3 centimeter van de zijkanten vrijhoudt, zodat je dadelijk de springroll makkelijker kunt rollen. Je start dus met de zalm gevolgd door een laagje roomkaas, wat bieslook/lente ui (en avocado) en eindig met opnieuw een laagje zalm. Tijd om de springroll te rollen: het moment van de waarheid. Maak allereerst de zijkanten met je vingers nat. Hoe? Zet de kraan aan, maak je vingers nat en neem het rijstvel tussen je vingers. Doe dit met alle zijkanten en wacht totdat het vel zacht genoeg is, zodat je de springroll kunt gaan vouwen.

Vouwen maar!
Vouw allereerst de bovenkant (of onderkant, het is hoe je het bekijkt) naar binnen. Vouw vervolgens de zijkanten naar binnen en rol vervolgens de springroll strak op. En weet er staan genoeg tutorials online op Youtube, dus je bent niet alleen en ook jij kan rollen! Leg de springrolls vervolgens op een plankje (liefst hout), anders blijven ze vastkleven en krijg je ze er niet meer vanaf. Ga vervolgens door met de volgende springroll en de volgende en de volgende. Totdat alle ingrediënten op zijn. Let op, zorg dat je iedere springroll eerst helemaal afmaakt, voordat je met een nieuwe start.

Het recept gaat hieronder verder!

Tempura, tempura, tempura
Nadat je alle 6 de springrolls hebt gevouwen, is het tijd om het tempurabeslag te maken waar je de springrolls in gaat dippen. Meng het tempurameel met koud water totdat er een dun mengsel ontstaat. Japanse tempura mag niet te dik zijn. Roer vervolgens met een vork (geen garde) het beslag. Zie je klontjes? Geen zorgen, klontjes zijn goed en te lang roeren is fout.

Bakken maar!
Zet ondertussen een pan met flink wat (zonnebloem)olie op het fornuis en laat dit warm worden. Haal de springrolls een voor een door het beslag en bak ze in de pan met olie totdat ze goud bruin zijn. Serveer ze met de hete Japanse saus (zie recept hieronder) voor optimale smaak.

Ingrediënten hete saus:

  • Japanse mayonaise
  • Sriracha saus

Het recept:
Doe de Japanse mayonaise in een kommetje of plastic flesje (voor als je eventueel de saus wilt bewaren). Voeg vervolgens de Sriracha saus naar smaak toe. Is de saus lichtroze/licht oranje? Dan is ‘ie perfect (voor ons dan)!

LIFE SAVER!
Het is belangrijk dat de olie warm genoeg is, voordat je de springrolls gaat bakken. Je kunt dit checken door de onderkant van een houten lepel in de olie te houden, zodra er belletjes vanaf komen weet je dat de olie klaar is voor gebruik.

Naast dit recept voor Springrolls met zalm, roomkaas en bieslook delen we hier nog meer lekkere recepten!